De juiste stofzuiger aanschaffen

Een stofzuiger is onontbeerlijk in elk huishouden. Vooral als je gladde vloeren hebt dan is een stofzuiger ideaal om te gebruiken. Maar ook als je tapijt hebt, kan een stofzuiger niet ontbreken, immers tapijt kan je niet makkelijk vochtig schoonmaken. Nu zijn er vele soorten stofzuigers in vele soorten en maten en in verschillende prijsklassen. Ook stofzuigers blijven zich evolueren met de nieuwste technieken, dus als je een nieuwe stofzuiger nodig hebt, is het van belang eerst een paar zaken op een rijtje te zetten, voordat je er klakkeloos één aanschaft. Kijk ook eerst eens op Reviewgigant , waar je jouw beste stofzuiger uit kan kiezen.
 

De geschiedenis van de stofzuiger

Tot het begin van de twintigste eeuw was het heel normaal om de vloeren in je huis te reinigen met een bezem. Tapijten werden in de tuin opgehangen en met de mattenklopper uitgeklopt. De Engelse ingenieur Hubert Booth bedacht in 1901 de Booth machine. Dit was officieel de eerste stofzuiger, maar niet zomaar voor iedereen beschikbaar. Deze machine was maar liefst 50 kilo zwaar en moest getrokken worden door paarden. Daarmee ging hij huizen langs om te stofzuigen. De machine zelf bleef buiten staan en moest met twee personen bedient worden. Een persoon bleef buiten om de machine te bedienen, terwijl de andere met de metalen slang naar binnen ging om te stofzuigen. Deze vorm van stofzuigen was dan ook alleen voor de rijken weggelegd. In 1907 kwam dan de eerste echte stofzuiger op de markt voor in de woonkamer, al was deze met 20 kilo nog zwaar. Daarna ging het snel en werden de stofzuigers lichter en steeds meer ingeburgerd. 
 

Waar moet je op letten bij aanschaf van een stofzuiger?

Met of zonder stofzak?

De klassieke stofzuigers waren allemaal voorzien van een stofzuigerzak. Tegenwoordig zie je steeds meer stofzuigers zonder stofzak verschijnen. Het is zeker belangrijk om goed na te denken wat je wilt. Een stofzuiger zonder stofzak lijkt modern, maar als je snel last krijgt van stofallergie, niet ideaal. Er komt namelijk bij het legen van de cabine veel stof in de ruimte vrij. Een voordeel is dan weer dat de zuigkracht niet minder wordt als de stofzuiger vol raakt en je hoeft natuurlijk ook geen stofzakken meer aan te schaffen.
 

Sledestofzuiger of steelstofzuiger

Hoewel de sledestofzuiger van oudsher altijd al populair is, komen er ook steeds meer steelstofzuigers op de markt. Vooral Dyson is er flink reclame mee aan het maken. Een voordeel is dat de steelstofzuiger weinig ruimte inneemt. Je kan hem desnoods in een kast ophangen. Ook heeft een steelstofzuiger vaak een grotere stofzak. Nadeel is dan weer, dat je de motor van de steelstofzuiger ook moet meetrekken. Dit is met een sledestofzuiger niet het geval, waar je alleen de slang en steel gebruikt. Ook is het voor sommige steelstofzuigers lastig om onder een bank te geraken, omdat de motor in de weg zit.


Het kiezen van de beste stofzuiger voor jou, hangt vooral af van je eigen persoonlijke wensen. Neem dus een kijkje op Reviewgigant om je goed te laten informeren.